Home

About

Submit

Contact

 

 

Sihlporte Project by Alexander Bürgi

april 18, 2011

Sihlporte Project by Alexander Bürgi

Sihlporte Project by Alexander Bürgi

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
concept program

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
concept section

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model spatial structure

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model spatial structure

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
concept sketch

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
concept sketch

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
handdrawing apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
handdrawing backyard square

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
handdrawing roof terrace

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
model apartment

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
situation

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor1

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor2

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor3

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor4

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor5

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor6

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor7

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor8

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor9

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor10

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor11

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
floor12

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
section cross

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
section longitudinal

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
dropped idea: flodable room - closed

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
dropped idea: flodable room - open

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
dropped idea: flodable room - open

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
dropped idea: flodable room - open

Sihlporte Project by Alexander Bürgi
dropped idea: flodable room - concept


Semester design
architecture student: Alexander Bürgi
from: ETH Zurich
professor: Manabu Chiba
semester: winter semester 2009/10
category: house

 

This project is an extension of the urban public space into a primarily residential block to activate latter over all daytimes. Two restaurants, a bar, a gym and shops are integrated into the residential structure.

The circulation system linking all these uses becomes the core element of the project:
Beside providing access this chain of public spaces is the place for children to draw their chalk images, for people to take an evening walk, to play football, to relax over lunch break, to have a favourite corner, to wander around and discover...

The circulation system is composed of all different circulation rooms connected by a path of stairways and elevators: all functional unities have their unique circulation room.

There are two types of circulation rooms:
One type are the introverted interior voids of all different sizes: calm spaces to retreat to.
…step into one’s heart
The second type are the voids relating to an attractive outside: making aware of the reality of this city.
…overcome the boundaries of the body

The spaces piercing the block allow for magnificent views of the urban spaces all around. While lower circulation spaces visually reference to the small-scale river area, the small park or shop corners, higher parts reference to street axes and the in-between space of the urban blocks. The highest part, above most buildings around, allows for views to the lake and the surrounding mountainous landforms.

The often abandoned circulation spaces are filled with life.

The primary spatial structure of the building is given by the circulation space and horizontal floor slabs. Being the exact negative of the various different circulation spaces with their sculptural expression, the apartments are characterised by an equal diversity. Reducing the functional elements of the apartments (bath, toilet, kitchen) to box-like units placed free in space just by the principle of room proportion countless in-between spaces are created, all with different atmosphere.

To provide more private spaces that could be enclosed in an apartment the idea of a foldable room came up: a room with variable form and size
When not in use the room‘s walls are folded and closed (in this time it contains only the immobile furniture, hence its minimum size).

When needed the room will unfold to the required size like a flower.

The walls will enclose a theatre-like stage with the furniture as actors.

To enhance the quality of everyday life a social diversity apartments of all size (20m²-260m²) are planned. The structure makes no difference to whether it is inhabited by families, in a shared or individual way.

The block reflects an image provided by the surrounding urban structure where offices can be found beside a school, a museum, a botanical garden, a theatre, galleries, bars and restaurants.

 

<<< back

 

 

 

<<< back