Home

About

Submit

Contact

 

 

New Space for Funerals

by Costa Krautwald,Sascha Daum,Nikola Rubic

Aug.07, 2012

Archiable - New Space for Funerals

Archiable - New Space for Funeralssiteplan

Archiable - New Space for Funerals
perspective

Archiable - New Space for Funeralsfloorplan

Archiable - New Space for Funerals
diagram areas

Archiable - New Space for Funerals
diagram directions

Archiable - New Space for Funerals
section longitidunal

Archiable - New Space for Funerals
elevation east

Archiable - New Space for Funerals
elevation south

Archiable - New Space for Funerals
elevation west

Archiable - New Space for Funerals
elevation north

Archiable - New Space for Funerals
interior mourning hallway

Archiable - New Space for Funerals
interior mourning hall

 

New Space for Funerals

Mourning is an exceptional circumstance and therefore it requires an appropriate translation into spatial structures. So the area and the surroundings play a major role in that matter. For the competition there was a free choice of the site.

The area for our funeral home is located nearby the cemetery of Wiesbaden’s northern city limits in between the nature-park Rhein-Main. There were several parameters to develop the building capacity.

First of all there’s the organic surroundings of the nature park to create an organic building shape for the funeral home to break with the common cubic death temple structures of current funeral homes. The most important parameters to give the building its precise shape were the three internal courses, such as the way of the deceased from the arrival till the ceremony, the internal organization of the functions and finally the way of the grieving.

So the building appearance fits perfectly with the nature and creates a new concept for funeral homes.

If you go more into detail the building is connected to secondary infrastructures beside the main tangencies. The building itself opens up to the street side and all the functions that requires daylight including the foyer are located to this direction. All the mourning and preparation areas are located to the nature to provide the necessary discretions.

Via several layers the nature facade in the east is connected to the nature in a diffuse way. Lamellas, beside the glass-facade, represent vertical structures of the trees. The building is surrounded in this particularly sector by a narrow water gap to enlarge the transition between interior and exterior. The positions of the lamellas in the water gap with its reflections make them appear endless or infinite like the state of the deceased.

One of the major materials for the funeral home is light to stage the passed in an honorable way. The roof opens up in those areas of the private mourning rooms where the deceased is staged for the farewell. The grand mourning hall is opened with a vertical gap as high as the room itself to place the passed in a ray of light.

The concept disclaims any religious symbols on purpose to make sure people of any religion can use this funeral home for their last farewell.

The main building structure is arranged in exposed concrete and glass. The staff area is projected to the upper end of the building via a green roof which functions as a heat screen on one hand and as an accumulator for coldness if needed on the other hand.

 

Competition
Architecture students: Costa Krautwald,Sascha Daum,Nikola Rubic
University: University of Applied Science /Wiesbaden
Semester: Winterterm 2011/2012
Category: cultural building, competition

submitted on 2012.07.31

<<< back

<<< back

 Archiable - the platform for architecture student